OPGERUIMD STAAT NETJES!

OPGERUIMD STAAT NETJES!

Voorjaar is de tijd van de grote voorjaarsschoonmaak in huis. Het terras en de buitenmeubels worden schoongemaakt en de kasten worden opgeruimd voor het nieuwe seizoen. Opruimen geeft meer dan alleen ruimte: een opgeruimd huis zorgt voor prettige basis, minder stress en geeft je de kans om echt tot rust komen na een drukke dag.

Interieurs in woonbladen zien er zo lekker opgeruimd en fris uit maar in de realiteit is het soms zo lastig om je huis zo te krijgen, laat staan het zo te houden. Maar hoe doe je dat? Ik geef je tips zodat je zin krijgt om lekker aan de slag te gaan!

BERGRUIMTE

Ik ben tijdens mijn adviesgesprekken vaak verbaasd hoe weinig kasten er in in een gemiddeld huis staan. Kastruimte heb je gewoon nodig. Dus kijk eens kritisch naar je interieur, waar ligt de rommel en kan je nog wat vinden in de kasten?

Begin bij de hal, hang de jassen netjes op en zorg voor een plek voor de rond slingerende schoenen. In elke ruimte selecteer je de spullen die in beeld mogen, de rest zoek je uit en gaat in afgesloten kasten. Genoeg gesloten bergruimte is een must voor een geordend interieur.

Je mooiste boeken en woonaccessoires mogen gezien worden in open kasten of achter glazen deurtjes. Heb je te weinig bergruimte in de keuken? Een buffetkast staat gezellig en is een mooie plek voor servies of glaswerk. Kasten van plafond tot vloer bieden zeeën aan bergruimte dus neem in overweging of een kast op maat gemaakt kan worden.

Tip: zet bijvoorbeeld je boeken op kleur voor meer rust in de boekenkast, het resultaat is verbluffend.

OPRUIMEN

Zoek minimaal eens per jaar je kasten eens flink uit. Help, waar begin je?

Haal de kasten leeg en maak 2 stapels: een stapel met wat weg mag en een stapel wat moet blijven. Wees kritisch voor jezelf, spullen die kapot zijn kunnen weg en wat je een jaar niet gebruikt hebt geef je weg.

Orden de blijf-stapel op onderdeel dus de administratie bij elkaar, keuken spullen bij elkaar enz. Nu kan je opnieuw je kasten gaan indelen. Administratie hoeft niet in de woonkamer maar krijgt een plek in de werkkamer.

Wat je niet meer gebruikt, breng je weg naar de Kringloop, kledingbank of naar de stort.

Tip: Persoonlijke voorwerpen zijn de moeite waard om een mooie plek in huis te geven: zo geniet je er meer van.

KLEDING

Kleding orden je in kasten of hang je op een kledingrek. Wissel je kleding per seizoen: je winterjas hoeft in de zomer niet op de middelste plank te liggen. Jassen aan de kapstok: alleen welke je gebruikt. De rest kan de kast in

Een fijne slaapkamer begint met rust dus kastruimte. Mijn advies is om te kiezen voor kamer-hoge kasten en het liefst zo breed mogelijk, je kunt zelfs met standaard kledingkasten de hoek om gaan zodat je bergruimte eindeloos kan worden. Laat kasten op maat maken of ga op zoek naar een kast-systeem waarbij je losse onderdelen kunt bestellen om zo optimaal gebruik te maken van de ruimte.

Bij het verbouwen of indelen van een (nieuwbouw) huis is het goed om vroeg na te denken over de indeling van je slaapkamer en je garderobe kasten. De kast in je slaapkamer lijkt vanzelfsprekend maar door een muurtje te plaatsen in je slaapkamer creëer je eenvoudig een luxe inloop-kast. Of je kiest een kleine slaapkamer uit om te gebruiken als kastenkamer. Wat een luxe om hier een aparte ruimte voor te hebben, gegarandeerd voor dagelijks woongenot.

Deel je kasten goed in: op ooghoogte plan je de spullen die je dagelijks nodig hebt en waar je goed zicht op wilt hebben. Helemaal boven of onderin de kast zijn de perfecte plaatsen voor kleding van andere seizoenen of winterdekbedden die je zomers niet nodig hebt. Door je kastruimte zo te organiseren en zeker 2 keer per jaar om te wisselen ontstaat er overzicht voor elke dag. Als je je kleding op kleur hangt staat het nog mooi ook!

Tip: Ga eens flink shoppen in je eigen kledingkast, je zult verstelt staan wat je nog hebt.

SPEELGOED

Kinderspeelgoed maakt het huis levendig maar teveel bij elkaar zorgt dat ze er nauwelijks mee spelen en er een constante chaos heerst. Neem de tijd om ook het speelgoed goed op te bergen. Orden speelgoed in bakken of laden en koop een kast waar het in kan. Zo blijft je huis gezellig en krijgen de kinderen meer plezier in het spelen.

Met regelmaat maken kinderen een sprongetje waardoor ze naar een deel van het speelgoed niet meer om kijken. Dat kan weg, naar de speelgoedbank of naar de kringloop. Na het opruimen heb ik, zoals het op vanaf de kleuterschool gaat, het speelgoed gesorteerd op soort en in bakken gedaan. De planken zijn afgestemd op de kratten zodat de kinderen op het etiket of plaatje meteen kunnen zien wat er in zit. 1 Bak tegelijk en lekker spelen in de kamer, voordat ze aan een nieuw plan beginnen gaat die bak de kast weer in. Zo leren ze opruimen en kunnen ze zich beter concentreren op wat ze doen.

De beste manier is elke dag een beetje opruimen: als ze in bed liggen trek ik vaak de speelgoedkast even glad omdat niet alles op de juiste plek terecht komt. Maar het scheelt ons enorm veel ergernis en brengt heel veel rust in huis. Ook de kinderen spelen en knutselen sindsdien veel meer doordat alles goed te vinden is en de rest van de kamer rust uitstraalt.

Werk je met een open kast? Kies dan manden of boxen die een mooie uitstraling hebben en passen bij je interieur. In een afgesloten kast zijn plastic kratten heel geschikt. Een ladekast met veel laden is hiervoor ook ideaal.

PLANNING

Een vaste plek voor de planning, notities of kalender zorgt voor orde in de week. Het is tijd om het eens grondig aan te pakken. Een groot prikbord, magneetbord of een notitiemuur zorgt ervoor dat je alles bij elkaar kunt hangen en meer overzicht krijgt. Met een clipboard houd je de losse papieren bij elkaar en kun je ze van voor naar achter op volgorde hangen. Zo zie je in een blik wat er op de planning staat.

Bijhouden is de truc: gun jezelf de tijd om op te ruimen en leer de rest van het gezin om spullen op de afgesproken plek terug te zetten. Dat scheelt een hoop zoeken!

Lukt het je niet zelf? Vraag hulp aan een interieurontwerper of organizer, het werkt!

Marije Develing is eigenaar van Maison Belle in Apeldoorn. Ze is interieurontwerper –en stylist en deelt haar passie voor wonen.